2017. feb 12.

A Siker

írta: Mellifera
A Siker

Idézetek néhány nagy ember művéből

    " Az állatok és az ember ösztöneit vizsgálva megállapítható, hogy az állatokban az életben maradási ösztön a legerősebb. Az állatok azért küzdenek, hogy legyen elegendő élelmük, helyük, ahol alhatnak, hogy utódjaikat világra hozhassák, aztán így vagy úgy elpusztulnak. Az emberi lénynek ún. sikerösztöne van. A sikerösztön azt jelenti, hogy az embert belső késztetés hajtja a sikerre. Hogy a győzni akarás, a győzelem elérésének a vágya ugyanolyan természetes számára, mint amilyen magától értetődő az, hogy lélegzik. A sikerösztön hajt bennünket arra, hogy egyre többet és többet hozzunk ki magunkból. A képességeinkből. Ami talán a leglényegesebb része az életünknek. Ezért van az, hogy amíg élünk, soha nem vagyunk elégedettek. Mindig többet akarunk, többek akarunk lenni, és többet akarunk tenni. A kérdés az: miért csak olyan kevés ember ér el sikereket az életben? Nézzük meg, mi mindenből áll össze a sikerösztön! Hosszú éveket töltöttem ennek tanulmányozásával, míg végül arra az eredményre jutottam, hogy a siker különböző alkotóelemekből áll. Szám szerint 7-ből. A siker tehát 7 kategóriára osztható. Mindaz, amit el akarunk érni az életben, besorolható valamelyik alkotóelemnek megfelelő kategóriába.

Az 1. a siker kiindulópontja. A történelem során mindvégig az ember legnagyobb kincse a lelki nyugalom. A lelki nyugalom azt jelenti, hogy békések, elégedettek, nyugodtak, derűsek vagyunk. A lelki nyugalom nagymértékben jelent szabadságot. Szabadságot, mégpedig főleg a félelemtől. Megszabadulni a félelemtől, a stressztől, az aggódástól, a hiányérzettől, a szűkölködéstől, a negatív érzésektől, a bűntudattól stb. A lelki nyugalom a siker 1. és legfontosabb összetevője. Miért? Mert bármit kapunk az élettől, ha nincs meg a lelki nyugalmunk, nem tudunk örülni neki.

A siker 2. összetevője: az egészség és energia. Az egészség és energia. Az egészség azt jelenti: egészségesek vagyunk, mentesek minden betegségtől, rosszulléttől, fájdalomtól, gyengélkedéstől és így tovább. Na és az energia? Szükségünk van az életerőre. És ma már jól tudjuk – az orvostudomány és a pszichológia terén végzett kutatások eredményeként –, hogy a lelki nyugalom és az energia között szoros összefüggés van. A betegségek 80-90 %-a, melyektől az emberi szervezet szenved, beleértve azokat az okokat, amelyek miatt idő előtt halunk meg, összefügg a megbomlott lelki nyugalommal. A pszichoszomatika azon a felfedezésen alapul, hogy a psziché (a lélek) betegíti meg a szomát (a testet). Így tehát minél teljesebb lelki nyugalomra teszünk szert, annál jobb egészségi állapotot és annál több energiát nyerünk.

A siker 3. összetevője: az érzelmi kapcsolatok. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk hosszú távon érzelmi kapcsolatot létesíteni más férfiakkal, nőkkel vagy gyerekekkel. Vagyis képesek vagyunk átadni önmagunkat. Másokat szeretni, és szeretve lenni. Az érzelmi kapcsolatokra való nyitottság az emberi lét legfontosabb része. Az ember alapvető sajátossága a szeretetvágy. Ha megvizsgáljuk érzelmi kapcsolatainkat, rádöbbenünk, hogy életünk majd minden problémája, problémáink 85 %-a ezekkel függ össze. Az életben valaha is elért sikereink 85 %-a annak a függvénye, hogyan jövünk ki embertársainkkal. Kapcsolataink minősége és mennyisége pontosan jelzi, hogyan funkcionálunk emberi lényként. És mint tudjuk, a kapcsolatainkban felmerülő problémák kora gyermekkorunktól kezdve életünk végéig rongálják egészségünket, megbontják lelki nyugalmunkat. Ha érzelmi kapcsolatunk stabil, akkor rendszerint egészségünk is stabil, és lelkileg is nyugodtak vagyunk. No, de hogyan mérhetők ezek a kapcsolatok? A kapcsolat megítélésének legegyszerűbb módja a következő: Kérdezzük meg magunktól: „Mennyit nevetünk partnerünkkel?” Mennyit nevetünk, ha vele vagyunk? Mert észre fogják venni, hogy a nevetés az, ami elsőként jelez egy jó kapcsolatot, és a nevetés az, ami elmarad, ha a kapcsolat kezd tönkremenni. A nevetés, mivel az élet tökéletesen spontán megnyilvánulása, az egyedüli jele az egészséges személyiségnek és az egészséges kapcsolatnak – mint saját tapasztalataikból is tudják.

A következő, a 4. alkotóelem: az anyagi függetlenség. Az anyagi függetlenség azt jelenti, hogy elegendő pénzzel rendelkezünk ahhoz, hogy ne kelljen a hiánya miatt aggódnunk. Vannak, akik azt állítják, hogy a siker pusztán pénzkérdés. És hogy az őket nem érdekli. Pedig valójában a tény az, hogy a pénz fontos. Pénzt kell adnunk a ruháinkért, a könyvekért, az iskoláért, a gyógyszerekért, az utazásért, és minden jó dolog pénzbe kerül. Mindannyiunknak – ha sikeresek akarunk lenni – el kell jutnunk arra a pontra, amikor biztosan képesek vagyunk elég pénzt keresni ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk miatta. El kell jutnunk odáig, hogy elménket más dolgokra fordíthassuk. Magasabb rendű dolgokra: a kapcsolatainkra, az egészségünkre, a szellemünk nemesítésére, érzelmi és lelki életünk gazdagítására. Mindannyiunknak rendelkeznünk kell azzal a képességgel, hogy több pénzt keressünk. Sajnos az emberek többsége úgy gondolja, hogy nem rendelkezik vele. Ezen a tanfolyamon megtanulják, hogyan kereshetik meg azt a mennyiségű pénzt, amelyre életük során vágynak. Ha hajlandók az erőfeszítésre, és ha megfizetik az árát.

A siker 5. alkotóeleme: a méltó célok és ideálok. Méltó célok és ideálok. Előfordul, hogy ha ideálokról beszélünk, értékekre gondolunk. Tudjuk, hogy az értékek valójában az ember bensejében vannak. Értékeink határozzák meg mindazt, ami velünk történik. A méltó értékek és ideálok adnak értelmet életünknek. Értelmet és célt. Dr. Victor Franklin (frenklin), a logoterápia atyja, egy életen át tartó kutatás után kimutatta: „Mint emberi lényeknek szükségünk van értelmes célokra, a fontosság érzésére.” Tudnunk kell, hogy amit teszünk, az fontos. Tudnunk kell, hogy amikor reggel felkelünk, miért kelünk fel. Hinnünk kell abban, amit teszünk. Szükségünk van az elkötelezettségre, a vállalásra. Kell, hogy életünket feltehessük valamire. Ezért is olyan lényegbevágóak tehát a méltó célok és ideálok, amelyek összhangban vannak belső értékeinkkel. Sajnos, úgy találtuk, hogy az emberek körülbelül 80 %-ának egyáltalán nincsenek értékeik, nincs irány, ami felé haladnak, csak bolyonganak. Folyton azt teszik, amire mások kérik őket. És ez a legnagyobb probléma, ami boldogságuk útjában áll.

A siker 6. összetevője: az önismeret, önmegértés. Önismeret, önmegértés. Mit jelent ez? Nos, ez azt jelenti, hogy ismerjük magunkat, megértjük, kik vagyunk, miért tesszük azt, amit teszünk. Mi mozgat minket? Ez azt is jelenti, hogy van önbecsülésünk. Azt is jelenti, hogy van bátorságunk szembenézni önmagunkkal, és elfogadni önmagunkat – ahogy mondani szokás – hibáinkkal együtt. Nyíltan szembenézni erényeinkkel és gyarlóságainkkal. Kell, hogy legyen annyi bátorság bennünk, hogy önmagunkba nézzünk, és megértsük, miért tesszük azt, amit teszünk. Mi a mozgatórugója? Ezen a szemináriumon elegendő információt kapnak majd ahhoz, hogy megérthessék: miért olyanok, amilyenek? És hogyan változhatnak pozitív irányba, ha nem elégedettek önmagukkal?

A siker 7. alkotóeleme: az önmegvalósítás képessége és eredménye. A személyiség kiteljesedése az, amit Abraham Maslov (ébrehem mezló) önmegvalósításnak nevez. Az önmegvalósítás az az érzés, hogy bármivé válhatunk, amire csak képesek vagyunk. Az önmegvalósítás azt jelenti, hogy érezzük, hogy minden nappal közelebb kerülünk a velünk született lehetőségek beteljesüléséhez. Az önmegvalósítás méltó célok és ideálok, érzelmi kapcsolatok, magas fokú önismeret és önmegértés eredményeképpen jöhet csak létre. Ami jó egészséget, sok energiát és nagy lelki nyugalmat hoz létre. Elszomorító az a tragikus helyzet, hogy a mai férfiak és nők nagy része nagyon kevés dolgot ér el. Az emberi lehetőségek 1-től 10-ig terjedő skáláján az átlagember sokkal, sokkal alacsonyabban teljesít, mint ahogy képes lenne rá. Az 1-től 10-ig terjedő skálán az átlagember talán 2 vagy 3 pontot szerezne. Manapság a dolgozó emberek többsége alulfoglalkoztatott. Feladatuk nem teszi próbára képességeiket és tudásukat. 80 %-uk inkább valami mást csinálna. Házaspárokkal készült felmérések során kiderült, hogy a felek 38 %-a inkább valaki mással szeretne együtt élni. És az is kiderült: társadalmunkban az emberek többsége azután, hogy egész életében jól keresett, a nyugdíjban tönkremegy. Szegényen mennek nyugdíjba, leégve. Csak 1 %-uk lesz tehetős, csak 5 %-uk lesz anyagilag független, 15 %-uknak van megtakarított pénze, míg 80 %-uk másoktól függ."

Szólj hozzá

siker pénz network21 önfejlesztés lélektan